Neurologie

Neurologia este o ramura a medicinii care se ocupa de studierea si tratarea bolilor sistemului nervos.

Neurologul diagnosticheaza si trateaza accidentul vascular cerebral, scleroza multipla si bolile neurodegenerative, printre care boala Parkinson si boala Alzheimer.

De cele mai multe ori simptomele cele mai frecvente pentru care pacientii consulta un neurolog sunt slabiciunea musculara, ameteala/vertijul, durerile de cap, dureri la nivelul coloanei vertebrale, amorteli la nivelul picioarelor si mainilor, tulburari de memorie, tulburari de mers, durerea cronica.

Neurologul poate, in urma unui examen clinic si, uneori, dupa investigatii paraclinice de tipul tomografiei, rezonantei magnetice (IRM), electroencefalogramei (EEG), sa stabileasca daca simptomele pacientilor sunt de cauza neurologica sau nu. Pacientului i se recomanda, in urma diagnosticului, un tratament, adresat simptomelor (vorbim, deci, de un tratament simptomatic) sau adresat cauzei bolii (deci tratament curativ sau preventiv). In neurologie este foarte importanta monitorizarea raspunsului la tratament, fapt realizat prin efectuarea de controale perioadice, mai frecvent la initierea unui anumit tratament.

Pentru un diagnostic cat mai corect in bolile neurologice este extrem de importanta stransa colaborare cu pacientul, deoarece acesta este bazat in cea mai mare masura pe informatiile pe care acesta le poate oferi, acestea ghidand si nevoia de investigatii suplimentare ulterioare. De asemenea, deoarece multe dintre tratamentele in neurologie sunt simptomatice, evaluarea personala a beneficiului de catre pacient este un element important in decizia terapeutica. Exista posibilitatea ca medicul sa va recomande sa tineti un jurnal al anumitor simptome (durere de cap, lentoare in miscari si incordare, ameteala etc), pentru a optimiza cat mai corect tratamentul dumneavoastra.

neurologie