Medicina interna

Medicina interna este specialitatea care se ocupa de prevenirea, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor organelor interne (inima, plamani, ficat, tub digestiv, splina, sange, rinichi, metabolism, articulatii, schelet osos) de care sufera pacientii adulti (peste 18 ani).

Marea majoritate a pacientilor sufera de mai multe afectiuni si necesita tratamente multiple. Prin consultul oferit de medicul internist, pacientul evita excesul de consulturi medicale care pot sa nu fie necesare. Medicul internist este cel care analizeaza aceste situatii si decide care afectiune necesita si un consult la un alt medic specialist (cardiolog, pneumolog, gastroenterolog, hematolog, psihiatru, neurolog, etc..) De asemenea coordoneaza schemele terapeutice astfel incat sa nu apara suprapuneri de medicatie sau reactii adverse ale medicamentelor.

Medicul internist sta de vorba cu pacientul pentru a afla simptomele actuale ale acestuia si istoricul bolii, il consulta si apoi decide ce investigatii trebuie efectuate. In cadrul consultatiei decontata CNAS (gratuita), pe langa examenul clinic complet, medicul ii verifica pacientului si saturatia in oxigen a sangelui, ii face un ECG (traseu electric al inimii).

Ulterior, se poate face si o ecografie de abdomen general pentru a verifica organele interne (ficat, colecist, splina, pancreas, rinichi, vezica urinara, uter, prostata) si se poate emite bilet de trimitere pentru analize de laborator. In urma investigatiilor clinice si paraclinice, medicul internist pune un diagnostic si prescrie tratament daca este cazul sau trimite pacientul catre alte consulturi sau investigatii.

interne